Prihajajoči dogodki
- ponedeljek, 2. december 2024 Tehniški dan 3. r (Bazar)
- torek, 3. december 2024 Skupne govorilne ure, 17.00-18.30
- torek, 3. december 2024 Predavanje “Biti dober oče in mama”, dr. Sara Jerebic, ob 17.30 preko Zooma (več spodaj⇓)
- torek, 3. december 2024 Tehniški dan 4. c (Bazar)
- sreda, 4. december 2024 Tehniški dan 4. a in 4. b (Bazar)
- četrtek, 5. december 2024 Bazar, ob 17.00
Najnovejši prispevki
Tretješolce je obiskal čebelar
V petek, 15. 11. 2024, smo imeli tretješolci zanimiv in poučen naravoslovni dan.
Najprej smo si privoščili tradicionalni slovenski zajtrk in spoznali tradicionalno hrano v Sloveniji.
Spekli smo čisto prave medenjake in na obisk povabili čebelarja Sandija Dreva. Predstavil nam je delo čebelarja, avtohtono kranjsko čebelo – sivko, čebeljo družino, razmnoževanje in razvoj čebel, čebelje pridelke ter pomen čebel v okolju. Pokazal nam je čebelarsko obleko, ki smo jo lahko tudi oblekli in se tako za hip spremenili v čisto prave čebelarje.
Ob koncu smo priredili čajanko, se posladkali z medenjaki in čajem ter skupaj ponovili, kar smo se naučili.
Čebelarju Sandiju Drevu se zahvaljujemo za obisk in vso predano znanje. Bilo je zelo zabavno in poučno!
Maruša Meža
Tehniški dan za osmošolce – karierne priložnosti SAŠA regije
Osmošolci naše šole so se v petek, 15. 11. 2024, udeležili dogodka Karierne priložnosti SAŠA regije, na katerem je bilo predstavljenih veliko poklicev, ki bodo oblikovali našo prihodnost. Učenci so spoznali najbolj iskane poklice prihodnosti, se udeležili interaktivnih delavnic in preizkusili svoje sposobnosti, kar jim bo pomagalo pri odločitvi za poklic, ki jih zanima.
Tehniški dan je bil odlična priložnost za krepitev zavedanja o pomembnosti znanj in spretnosti ter razmislek o lastnih interesih in ciljih.
Svetovalna delavka Irena Sobočan
Tradicionalni slovenski zajtrk
V Sloveniji smo letos že štirinajstič zapovrstjo tretji petek v novembru obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, tokrat pod geslom »Moj naj zajtrk«.
Vsem učencem naše šole in tudi zaposlenim smo ponudili enega od tradicionalnih nacionalnih zajtrkov, ki ga sestavlja polnovredni domač kruh, domače mleko in maslo ter med in jabolko. Vse sestavine so bile lokalnega izvora.
Namen omenjenega projekta je izobraževati, obveščati in osveščati otroke in šolajočo mladino ter vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost:
- o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad,
- o pomenu in prednostih lokalno pridelanih in predelanih živil domačega izvora,
- o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje,
- o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo ter
- o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.
Pripravljena je tudi publikacija s predstavitvijo nekaterih tradicionalnih jedi, zato vas vabimo, da s svojimi otroki poskusite skuhati jed po enem izmed receptov in tako tudi doma obeležite ta praznik. Dober tek!
Publikacija – Teden slovenske hrane
Irma Mavrič Gavez
Zaključna razstava
Animiramo kulturo
Šestošolci so si v Galeriji Velenje privoščili nekaj kulturnih uric. Ogledali so si aktualno razstavo in imeli ta privilegij, da so bili prvi obiskovalci razstave avtorice Tilyen Mucik z naslovom Rastlinsko. Občudovali smo njene mojstrovine na rastlinskih listih in spoznali tudi, kako se lotiti te tehnike. Malce nas je celo zamikalo, da bi se tudi samo lotili igranja s klorofilom in sončnimi žarki. Morda pa poleti poskusimo. Sledile so zelo zabavne ure, v okviru katerih so posamezne skupine ustvarjale animacije določenih zgodb. Učenci so z različnimi tehnikami (risanje, lepljenje na fotografije, kolaž) pripovedovali zgodbo o Petru Klepcu, Martinu Krpanu, kralju Matjažu in Miklovi Zali. Najzabavnejši del pa je bil posneti čim več fotografij, na podlagi katerih so nastale animacije. Vse skupine so bile zelo kreativne in slovenski literarni junaki in njihove zgodbe so zaživeli v povsem novi podobi. Kako – pa več v spodnjih videih.
Vesna Penec, prof.