OSNOVNA ŠOLA GORICA 

Goriška cesta 48

3320 Velenje

Tel: (03) 898-42-50

 Prihajajoči dogodki

  • 10. 10. 2023 – zbiralna akcija papirja (6.30–8.30, 12.00–14.00, 16.00–18.00)
  • 10. 10. 2023 – popoldanska govorilna ura (17.00 – 18.30)

 

    

 

Najnovejši prispevki


Poučno, sončno, drugače, prazgodovinsko …

Šestošolci smo se že v jesenske barve obarvan oktobrski torek odpravili v Obpanonsko pokrajino. Prvi postanek je bil sredi Ptujskega polja, kjer smo si ogledali Dominkovo domačijo, to je muzej na prostem. Učenci so spoznali najstarejšo ohranjeno panonsko hišo – spomenik kmečkega  stavbarstva iz 18. stoletja. Stavba je cimprana in grajena na  »vogal«. Pod slamnato streho skriva črno kuhinjo, »hišo«, izbo, shrambo, vežo in gospodarski del. Topli sončni žarki so nas kar vabili h klopem in mizam, ob katerih smo si privoščili malico, kot pravi tovariši pa so si učenci delili tudi svoje sladke prigrizke.  Teh pa zagotovo niso poznali naši predniki pred 7000 leti. Druščina nenavadnih prebivalcev prazgodovinske naselbine Gradišče, kjer so arheologi odkrili ostanke bakrenodobne naselbine, nas je popeljala v davno preteklost. Z zanimivo dramatizacijo smo doživeli utrip življenja v tej prazgodovinski naselbini. Poskusili smo njihovo hrano (prav pečeno ribo in pirin kruh iz krušne peči), iskali ptičja jajca na drevesih, orali njivo in se tudi poveselili s plesom. Ekskurzijo smo zaključili ob Muri, na Otoku ljubezni, kjer smo lahko spoznali dediščino starih običajev in obrti. Kilometri z avtobusom pa so bili še ustvarjalni, vožnjo smo si krajšali s pletenjem zapestnic prijateljstva. Šestošolci radi pomagamo 😊.

                                                                                                 Vesna Penec, prof.

Ekskurzija na Dolenjsko za 7. razrede

V torek, 3. oktobra 2023, smo se z  učenci 7. a, 7. b in 7. c razreda odpravili na ekskurzijo po Dolenjski.

V Muljavi, rojstnem kraju pisatelja Josipa Jurčiča, avtorja prvega slovenskega romana “Deseti brat”, so si ogledali njegovo rojstno hišo. Nato so si ogledali gospodarsko poslopje, kjer je urejena etnografska zbirka, čebelnjak, nekdanji skedenj s Jurčičevo literarno zbirko ter Krjavljevo kočo, leseno miniaturno zgradbo ob robu gozda.

Iz Muljave smo se nato odpravili proti kraju Šmartno pri Litiji, kjer smo obiskali grad Bogenšperk. Tam so spoznali kulturno dediščino, ki je prikazana v muzejskih zbirkah, ter številne zanimivosti iz življenja in dela Janeza Vajkarda Valvasorja, pa tudi njegov pomen za Slovence. Ob koncu vodenega ogleda so vodičke pripravile za učence zanimiv miselni kviz.

Celotna ekskurzija je bila zabavna, poučna in zanimiva, obenem pa so se učenci počutili kot doma.

Dan dejavnosti v znamenju dobrodelnosti

Mesec oktober se je na OŠ Gorica in POŠ Vinska Gora začel v znamenju solidarnosti in dobrodelnosti. Dan dejavnosti smo izkoristili za pogovor o nedavnih poplavah, ki so močno prizadele državo, še posebej sosednji Koroško in Zgornjo Savinjsko dolino. Razmišljali smo o tem, kako ljudje ravnamo v takšnih situacijah in se spraševali, ali smo tudi sami solidarni in kako lahko pomagamo ljudem v stiski. Ugotovili smo, da solidarnost pomeni trdno vez med ljudmi, odgovornost do drugih, delovanje v dobro in zaščito drugih. Tudi dobrodelni smo lahko vsi, vsak po svojih močeh. To je dokazala Mestna občina Velenje, ki se je odločila pomagati in bo organizirala dobrodelni dogodek Velenje pomaga, k sodelovanju pa je med drugim povabila tudi velenjske osnovne šole. Tako so se naši učenci lotili izdelave zapestnic prijateljstva iz različnih materialov in nastali so unikatni izdelki. Nekaj utrinkov si lahko pogledate v galeriji fotografij.

 

 

50. Mala Napotnikova kiparska kolonija

Učenci OŠ Gorica so se v petek 29. 9. in 30. 9. 2023 udeležili jubilejne 50. Male Napotnikove kiparske kolonije. V letošnjem šolskem letu se je kiparska kolonija izvedla pri Domu krajanov v Zavodnjah nad Šoštanjem. Udeleženci so oblikovali v lesu individualno ali skupinsko. Tudi v letošnjem letu je bila tema prosta. Med najboljšimi deli se je uvrstila tudi naša šola OŠ Gorica. Delo z naslovom » Totem bajeslovnih bitij « je nastalo pod mentorstvom likovne pedagoginje Tanje Jakopin in so ga ustvarjali Vid Sušec, Živa Poličnik in Ria Lainšček. Hkrati se zahvaljujemo gospe Danici Arzenšek za njeno usmerjanje.

Čestitke učencem za izredno prizadevno delo.

Letos nastala dela si boste lahko ogledali v Mestni knjižnici Šoštanj od sredine tega tedna dalje, v začetku leta 2024 pa jih dodo preselili v Mestno knjižnico Velenje.

Vabljeni na ogled.

Zbiralna akcija papirja 10. 10. 2023

Spoštovani starši, 1. zbiralna akcija papirja bo potekala v torek, 10. 10. 2023. Papir lahko pripeljete pred šolo v naslednjih časovnih terminih (tako kot lani): 6.30–8.30, 12.00–14.00, 16.00–18.00. Papir iz Vinske Gore bo na OŠ Gorica pripeljal hišnik.

Lepo vas pozdravljamo.

Ekipa Erazmus+

Dostopnost