(03) 898-42-50 // OSNOVNA ŠOLA GORICA, Goriška cesta 48, 3320 Velenje// tajnistvo@osgorica-velenje.si

V torek, 25. 2. 2025, smo imeli osmošolci naravoslovni dan z naslovom Hrana, vonji in okusi.

Prvo uro smo se učenci odpravili v daljno preteklost, kjer smo ugotovili, kako so se s hrano ukvarjali praljudje ter stari Egipčani. Nato pa še v bližjo preteklost, kjer smo spoznali nekaj shramb, v katerih so shranjevali hrano. Spoznali smo postopek pridelave marmelade in se pogovarjali o aditivih, ki jih najdemo v hrani.

Po odmoru smo se posvetili našemu prvemu praktičnemu delu, kjer smo morali uporabiti naš čut za okus. Gospa, ki je vodila naravoslovni dan, nam je dala 9 različnih kozarcev vode, v katere je zmešala različne sestavine, mi pa smo morali ugotoviti okuse – ali gre za slan, sladek, grenek, kisel okus ali za umami. Sama se pri tem delu nisem najbolje odrezala, saj sem dobila le 5 točk od 9 možnih.

Po praktičnem delu je sledila malica. Po malici smo se z razredom pogovarjali, ali smo kdaj poskusili nekaj, kar nam je nenavadno in katere hrane ne maramo. Kasneje smo se pogovarjali še o hrani po svetu, ki je za nekatere ljudi povsem navadna oziroma običajna, medtem ko je za nas zelo nenavadna.

Četrto in peto uro smo se razporedili v skupine za naslednjo praktično vajo, pri kateri smo morali uporabljati naš čut za vonj. Dobili smo 12 različnih epruvet, v katerih so bila nakapana eterična olja ali arome. V prvih 10 epruvetah smo vonjali samo eno snov, v 11 smo ugotavljali dve vonjavi, v 12 pa tri vonjave. Naša ekipa se je tu zelo dobro odrezala, saj dobili 13 točk od 18 možnih.

To je vse o današnjem naravoslovnem dnevu.

Maša Gruber, učenka 8. a

Orodna vrstica za dostopnost