Najnovejši prispevki


Dobrodelni bazar in praznično prireditev izvedli tudi v Vinski Gori

V torek, 17. 12. 19 smo imeli tudi delavci in učenci na POŠ Vinska Gora naš VELIKI DAN. Učenci so ves mesec pripravljali različne božično-novoletne izdelke in prinašali stvari za SREČELOV. Najbolj so se veselili, da bodo lahko prodajalci za pulti in med ljudmi prodajali srečke. Svoje naloge so ob pomoči učiteljic odlično opravili, saj smo skupaj zbrali res veeeeelik znesek (1.306.20 €) – za 70 učencev je to res lep izkupiček. Seveda pa imajo zanj največ zaslug starši, ki so najprej prispevali svoje izdelke (jih dali na srečelov ali za prodajo) in nato še  pokupili vse srečke in večino izdelkov.

Na odru pa se je odvila prireditev, na katero so bili vabljeni vsi, od najmlajših otrok do najstarejših krajanov, ki so jih upokojenci in KS povabili na srečanje in pogostitev. Otroci pa so seveda težko pričakovali dedka Mraza. Preden je res prišel, so na odru nastopili tako učenci šole kot tudi vrtca, v uvodu pa so se z gledališko predstavo »Podganca išče moža« izkazali igralci iz Škal. Obiskovalcem so prijetne praznike z odra poleg učencev zaželeli še predsednik KS Vinska Gora, pomočnica ravnateljice Vrtca Velenje in ravnatelj šole Gorica.

Mirne družinske praznike in srečno 2020 vsem skupaj želimo tudi vsi iz POŠ Vinska Gora!

                                                                                                                                                Nada Štravs

Srečanje planinskih krožkov OŠ Gorica in POŠ Vinska Gora

Že dolgoletna tradicija je, da se sredi decembra podamo na pot vsak izpred svoje šole in se nato srečamo na Tuševem, kjer si izmenjamo darilca za simbolični znesek 5€. Minulo soboto (14.12.’19) se nas je  iz Vinske Gore odpravilo 14, iz Gorice pa jih je prispelo 10, skupaj torej 24 udeležencev. Goriško skupino pohodnikov je letos pospremila planinska vodnica Sabina Melanšek, naša bivša učenka, hkrati pa tudi članica PD V.Gora, saj sta bili obe siceršnji mentorici goriškega krožka (Branka Mestnik in Mojca Albreht) v bolniški.

Pohod vsako leto izvedemo v vsakem vremenu, ker nismo iz sladkorja (kakor vedno piše na obvestilu), letos pa nas je vreme nagradilo s snežno odejo in soncem. Zjutraj ob startu sta bili cerkev in Gonžarjeva peč še v megli, a že kmalu sta se pokazali v snežni bleščavi še lepši kot sta sicer.

Otroci so neizmerno uživali, pa tudi starši so bili zadovoljni. Prijetno je bilo gaziti sneg preko gležnjev, nad G. pečjo pa ga je bilo celo do sredine meč. Na Tuševem so si otroci naredili progo za spuščanje po nenevarnem bregu in uživali, oblečeni v nepremočljive hlače in bunde. Dedi Franc je na Tuševem z otroško pomočjo naredil velikega snežaka, ob katerem smo se pred odhodom še fotografirali. Ob spustu v dolino pa so postali razposajeni tudi starši, saj ni manjkalo kepanja in krikov radosti ob snežnih bombah, ki so presenetile enkrat enega, drugič drugega.

Otroci bi se zagotovo strinjali, če zapišem, da je bil ta preprosti »pohodek« v našo bližnjo okolico eden prijetnejših, zagotovo pa je bilo dobrodošlo tudi druženje tako med otroki kot med starši.

Nada Štravs

Sprejem prvošolcev v šolsko skupnost na POŠ Vinska Gora

Ker so bili učenci 5. r v “šoli v naravi”, smo v Vinski Gori sprejem opravili v sredo, 27.11.2019.

Prvošolce so v učilnici pričakali vsi učenci in učiteljice ter jim pripravili zabavni kulturni program. Lana in Nace sta pred publiko vabila nastopajoče, ki so se predstavljali s svojimi instrumenti, čarovnijami, lego zgodbo, judo predstavo in plesom. Pred svečano zaobljubo sta še preverila, koliko so se prvošolci v tem času že naučili. Ker so pokazali svoje znanje in spretnosti, so se vsi strinjali, da jih še uradno sprejmemo v skupnost učencev OŠ Gorica – POŠ Vinska Gora. Za spomin je vsak prvošolec dobil še vrečko suhega sadja ter priponoko šole.

Ko zadiši po kruhu …

V torek, 12. 11. 2019, je na POŠ Vinska Gora zadišalo po kruhu. V okviru naravoslovnega dne, smo se odločili, da se naučimo speči hlebček slastnega kruha.

Zavihali smo rokave, si nadeli predpasnike in pekovske kape, ter se lotili dela.  Pri tem sta nam priskočili na pomoč babici Irena Rednak in Cvetka Jurko. Pokazali sta nam postopek izdelave kvašenega testa in različne vrste moke. Mi pa smo postali pravi peki, ki smo »spretno« oblikovali hlebčke. Pri tem smo neizmerno uživali in poslušali nasvete babic, ki imata s peko kruha že veliko izkušenj.

Medtem ko smo čakali, da naši izdelki vzhajajo in da bodo pečeni, smo spoznali, kako pridobimo moko in se naučili pesem Ob bistrem potoku. Zelo lepo je bilo, ko je v razredu odmevala slovenska ljudska pesem, zato smo ob njej zaplesali.

Od zrna, ki ga kmet položi v zemljo, do slastnega grižljaja je potrebno mnogo truda, časa in ljubezni. Tudi mi smo vložili veliko truda in ljubezni v peko našega kruha. Veseli smo bili, ker nam je peka odlično uspela. Hvala vsem za lepo izkušnjo!

                                                             Tretješolci  POŠ Vinska Gora

Čebelice, čebelice …

V petek, 15. 11. 2019 so drugošolci POŠ Vinska Gora imeli naravoslovni na temo čebelarstva. Dan smo pričeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Mmm… res nam je teknil sladki med na domačem maslu. Po zajtrku so se nam v učilnici pridružili tretješolci s čebelarko gospo Heleno Bezgovšek Vodušek. Predstavila je delo čebelarja, pridelavo medu in razložila pomen čebel za človeka. Z zanimanjem smo jo poslušali, saj je s seboj prinesla ogromno zanimivih stvari: AŽ panj s satnicami, čebelarsko obleko in pokrivala, čebelarske pripomočke, cvetni prah, živo čebelico in sladek medeni sat, ki smo ga lahko tudi pokusili. Gospa Helena je prikazala tudi, kako se izdela satnica in učenci so ji z navdušenjem pomagali. Ob 10. uri so se vsi učenci šole zbrali in zapeli znano pesem Lojzeta Slaka: Čebelar. Zelo usklajeno pa so tretješolci zaplesali še čebelji ples (Čuki). Po malici so se ga naučili tudi drugošolci. Sledilo je še ustvarjanje. Najprej so učenci spoznali, kako lepe panjske končnice so včasih slikali ljudje. Nato so se v poslikavi preizkusili tudi sami. Na lesenih deščicah so nastale čudovite panjske končnice. To je bil res zanimiv dan!

učiteljica Jasna Ovnik

Stran 1 od 212