Minulo soboto (21. aprila), ravno na DAN ZEMLJE, smo se v naravo podali tudi mladi planinci z nekaj starši in mentoricama. Planinska vodnica Branka Mestnik je pripravila zanimivo turo. Avtobus nas je odpeljal do Zavodenj, kjer smo začeli pešačiti po markirani poti, ki se je poldrugo uro rahlo vzpenjala skozi gozd vse do planinske koče – Andrejevega doma na Slemenu. Tam smo posedli ob mizah pred domom, pomalicali, se odpočili in opravili administrativne zadeve (žigi v Dnevnike mladih planincev, vpis v knjigo obiskovalcev ipd..)

Proti Žlebniku smo približno eno uro sestopali po delu Šaleške planinske poti. Na Kajuhovi domačiji stoji nov spominski objekt, v katerem smo si lahko ogledali tudi nekaj gradiva o pesniku.

Tukaj nas je potem naložil avtobus in prepeljal v bližino Kavčnikove domačije. Do nje smo se seveda  povzpeli peš, saj z avtobusom ne bi šlo. In tako je tudi prav. Domačija stoji na strmi travnati jasi, obdana z gozdom. Pričakal nas je muzealec, gospod Damjan Kljajič in nam odlično predstavil življenje izpred skoraj 300 let, kolikor je približno stara dimnična hiša. Ogledali smo si tudi filmček o tej kulturni dediščini, nato pa obiskali še vse prostore v hiši z zanimivo opremo in vsemi drobnimi  predmeti v njej.

Zadovoljni smo se vrnili v avtobus in se do 14. ure vrnili v Velenje oziroma v Vinsko Goro.

                                                                                                                                                 Nada Štravs

Dostopnost